“Fotograferen is kijken en omzien naar het resultaat”, begint Klaas Dragtstra zijn uitleg. “Een foto moet zijn als een tekst voor analfabeten. Iemand die niet kan lezen, moet op een foto kunnen zien wat er wordt bedoeld”.

Op fotografisch gebied mag het werkterrein van Foto Klaas veelzijdig worden genoemd. Toch schieten er een paar onderwerpen uit, die speciaal zijn aandacht hebben. Natuuropnamen, auto’s, kerken, molens en kastelen en evenementen zijn bij deze vuttende fotograaf favoriet. De fotojournalistiek heeft eveneens zijn aandacht. Als freelance journalist is zijn fotocamera bij interviews zijn trouwe metgezel.

“Het is onvoorstelbaar”, gaat Klaas verder, “dat men door een vierkante centimeter,de zoeker van een camera, een wereld ontdekt die zijn gelijke niet kent. Het is steeds uitdagend om volgens de “locomotief” methode opnamen te maken”.

De uitleg van LoCoMoTieF is:

L = Licht Is het licht goed om foto’s te maken. Is het niet te donker en moet er overwogen worden om te flitsen. Is er wel of geen tegenlicht?
C = Compositie Is de compositie (de samenstelling) van het beeld correct? Zijn er wel of geen hinderlijke aspecten te zien, die op een foutieve wijze de aandacht trekken?
M = Mens Hoe wordt de mens in beeld weergegeven? Staat deze centraal of decentraal? Moet ik één persoon fotograferen of meerdere?
T = Techniek Wat biedt de techniek van mijn camera om een mooie foto te maken?
F = Fantasie Welke meerwaarde heeft bij het maken van de foto mijn fantasie? Kan ik iets toevoegen door de foto op een speciale manier te maken?

Dragtstra fotografeert met een Nikon D 200 en een Nikon D700.
Als objectieven gebruikt hij een 18 / 200 voor de Nikon D 200 en een 28 / 300 en 70 / 300 voor de Nikon D 700.